Witam.
W pierwszej Kolejności chciałam bardzo podziękować Panu Mecenasowi Hajduk , za utworzenie tego Forum i Bloga. Jest to kompendium wiedzy! w mojej sytuacji nie mogłam pozwolić Sobie na prowadzenie sprawy przez Pełnomocnika bo ledwo starcza mi na jedzenie( Wszystko wysyłam na zobowiązania …gorzej niż jak bym miała komornika bo oddaję 90 procent wynagrodzenia).Moja psychika nie pozwoliłaby na częstsze telefony windykatorów….Gdyby nie ten Blog, i wiedza którą podzielił się Pan mecenas nie miałabym szans na zrozumienie ustawy i przepisów, żeby samodzielnie coś sklecić. Wam również dziękuję, z tych wątków można się naprawdę dużo dowiedzieć. Jestem już na finishu wniosku jednak jeden aspekt formalny jest dla mnie nie do przebrnięcia….Błagam o pomoc wtajemniczonych:
Chcę złożyć wniosek teraz jeszcze na starych zasadach. Jednak prowadziłam działalność gospodarczą i nie dopełniłam obowiązku zgłoszenia upadłości firmy.W uzasadnieniu są zawarte względy słuszności i humanitaryzmu, również ostatnie oświadczenie przekreśliłam więc wiem, że może być oddalony.
Moje pytanie: Czy W Uzasadnieniu pkt7 podpunkt 1 Zdolność upadłościowa: muszę powołać się na jakiś artykuł, że ten obowiązek nie został spełniony? Bądź gdziekolwiek indziej we wniosku?
Czy taka forma jest poprawna prawnie?
: Jestem osobą fizyczną, obecnie nie prowadzącą działalności gospodarczej.Jednak działalność takowa była przeze mnie prowadzona od 01.02.2015. do 31.12.2019.W zakresie xyz.Nie mam możliwości ogłoszenia upadłości zgodnie z przepisami
działu II tytułu I części pierwszej Pr. up., a co za tym idzie – posiadam zdolność upadłościową w zakresie tzw. upadłości
konsumenckiej.(Jednak mając taki obowiązek, wbrew przepisom ustawy nie zgłosiłam w terminie wniosku o ogłoszenie upadłości czy to potrzebne? i czy mogę dodać tutaj że i tak by był oddalony ze względu na brak majątku i 1 wierzyciela?)
Błagam o informację czy muszę to zawierać gdziekolwiek w wniosku?
dziękuję