WNIOSEK O UPADŁOŚĆ KONSUMENCKĄ darmowy wzór do pobrania

Forum Fora Wnioski, wzory, pisma WNIOSEK O UPADŁOŚĆ KONSUMENCKĄ darmowy wzór do pobrania

Przeglądasz 15 wpisów - od 61 do 75 (z 77)
  • Autor
    Wpisy
    Anonim
    Nieaktywne

Wydaje mi się że nie mam szans na dogadanie się z przedstawicielem Funduszu Alimentacyjnego, jeżeli uda ci się daj tu info

Anonim
    Nieaktywne

@czesio Każdy ma szanse, wszystko zależy jak ten dług powstał. Nasza rodzina nie rozeszła się. Sytuacja była wymuszona przez upierdliwe stanowisko firmy windykacyjnej. Pamiętaj – jeżeli zgodna rodzina trzyma się razem żadna instytucja państwowa nie ma z takimi żadnych szans. Alimenty z funduszu alimentacyjnego były wspólnym dochodem całej rodziny. Kłopoty mają rozwodnicy i sytuacje gdzie rodziny się kłócą. Takie sytuację wykorzystują bezlitośnie prawnicy, których głównym celem jest forsa. Dobro rodziny mają serdecznie w du..e!

Anonim
    Nieaktywne

Na stronie naszego forum obowiązuje regulamin. Wystarczy na niego kliknąć i przeczytać – zwłaszcza pkt.3

Anonim
    Nieaktywne

@karol123 Wszystko tak jak napisałem. Ja i żona mamy umorzone długi bez PSW przy czym nie ma jeszcze uprawomocnienia POSTANOWEIEŃ. Wierzyciel maksymalnie stara się przeciągać sprawę proceduralnie. Najpierw zwrócił się do sądu o uzasadnienie. Sąd ma na to 30 dni. Jak wyśle pocztą będzie to trwało parę dni. Tamten odbierze w terminie jak najpóźniejszym. Na odpowiedź będzie miał 7 dni. Wyśle jak najpóźniej. Znowu potrwa to z 1,5 tygodnia. Napisze byle co. Z dostawą i biurem podawczym kolejne dwa tygodnie. Zanim sąd rozpatrzy jeszcze kilkadziesiąt dni. I tak „zabawa” może trwać parę miesięcy. Na marginesie, na to co się powołuje wierzyciel jest to jedno wielkie pośmiewisko, a na żadną rozprawę nie raczy nawet przyjechać. Myślę, że zaraz pop świętach zamkniemy definitywnie temat. Jak człowiek zapoznał się z całą procedurą UK, z punktu widzenia prawnego jest to niezwykle prosty mechanizm.

Anonim
    Nieaktywne

@karol123 Co tak całe audytorium zamilkło? Tylu było pouczających mnie i wyśmiewających mądrali a teraz cisza „jak po śmierci organisty”.

karol123
    Uczestnik

Nie mam pojęcia.

Anonim
    Nieaktywne

Co tak całe audytorium zamilkło? Tylu było pouczających mnie i wyśmiewających mądrali a teraz cisza „jak po śmierci organisty”.

Takie życie, krzykacze są bądź znajdą się wszędzie…

Anonim
    Nieaktywne

@karol123 Postanowienia sądu o umorzeniu długów bez PSW dla mnie żony przypadku uprawomocniły się w dniu 13.04.2019 r. Wszystko jest definitywnie pozamiatane. Aktualnie czekam tylko na przysłanie POSTANOWIEŃ razem ze stwierdzeniem uprawomocnienia. Myślałem, że to odbywa się z urzędu, niestety sąd przysyła to na wniosek zainteresowanych. Dla mnie to niezrozumiałe, ale dla porządku taki złożyłem i wyłożyłem „horrendalną kwotę” w wysokości 18 zł. Największa obecnie firma stalowa na świecie dostała takie prawne lanie, że ni świadek klęski się nie ostał. Tchórze nawet nie raczyli się spotkać w bezpośredniej konfrontacji sądowej. Gdyby się zjawili dopiero bym ich zrównał z przysłowiową ziemią. Na dobrą sprawę w bazowej firmie ówczesnej spółce skarbu państwa, gdyby Polska była krajem naprawdę dbającym o interesy swojego państwa i ich obywateli masa ludzi z ich zarządów powinna siedzieć w kryminale a nie prywatyzować klika wiodących firm za przysłowiowe „pół litra gorzały”. Niestety, wszystko się już przedawniło i takie starania stają się bezprzedmiotowe.

Anonim
    Nieaktywne

Temat jest: WNIOSEK O UPADŁOŚĆ KONSUMENCKĄ – darmowy wzór do pobrania. Nie kieruje tego wpisu do konkretnej osoby. To jest praktyczna porada DLA WSZYSTKICH. Jeżeli masz poważną kwotę zadłużenia taki wniosek powinna złożyć profesjonalna firma prawnicza (prawnik) z dużym doświadczeniem zawodowym. Bardzo ważne znaczenie w sądzie ma jak ten dług powstał. W MOIM PRZYPADKU WINNYM BYŁ SAM WIERZYCIEL (spółka skarbu państwa) oraz drugi: organ władzy publicznej – organ założycielski rodzinnej firmy BURMISTYRZ Urząd Miejski. Wszystko było świetnie udokumentowane. Ja miałem ten luksus, że mam jakieś przygotowanie prawnie i ponad 26 lat praktyki. Faktyczny wniosek o UK w ok. 90% pisałem sam. Pomimo tego zapłaciłem profesjonalistom kwotę 5.400,00 zł bowiem spór dotyczył kwoty ponad 700.000,00 zł. Firma prawnicza okrasiła każdy temat, interpretacją prawną z podaniem przepisów prawnych, orzecznictwem sądowym itd. Sąd miał temat podany jak na tacy. Niestety, tego nie dokona żaden amator bo musiałby być na bieżąco z prawem i mieć dostęp do owych orzecznictw.

Anonim
    Nieaktywne

Wszystkie ostateczne dokumenty już mam z sądu. POSTANOWIENIA o umorzeniu zobowiązać bez PSW wraz ze stwierdzeniem uprawomocnienia. Jak nie wydeptasz piechotą sam to nie przyspieszysz. Wierzyciel „polował” na naszą chałupę – mieszkanie spółdzielcze lokatorskie. Marzenie ściętej głowy – nie podlega windykacji. Napisał zażalenie do sądu, ze nie przekształciliśmy je na prawo własności. Jak najbardziej, że nie. Trzeba by kompletnym frajerem żeby tego dokonać. Po to powstała idea spółdzielczości w 1843 r. aby na wypadek nie powadzenia w interesie nie zgnić na stare lata pod śmietnikiem. To nie była idea komunistyczna, jakby ktoś myślał tylko kapitalistyczna w Anglii. Ja im napiszę gdzie dług mogą ściągnąć. Zacząć trzeba od dyrektora ds. finansów huty. Później od szefowej działu windykacji „hrabinie” Henryka R.P a na koniec od jakiegoś obwiesia kierownika działu zaopatrzenia „inż.” T. Arabski. Ci mają forsy jak lodu. Obłowili się na prywatyzacji własnego zakładu – największego ówczesnego dłużnika w Polsce. Ich długi spłaciło całe społeczeństwo w Polsce – grube miliardy złotych, towarzystwo okrągłostołowych cwaniaczków szuka parę groszy dla np. nauczycieli. Taki chlew to chyba tylko w Polsce.

Anonim
    Nieaktywne

@czesio i @Aldonaa WNIOSEK o UK (moim zdaniem) winien bezwzględnie zawierać wszystkie zaległości o charakterze alimentacyjnym zwłaszcza w sytuacji gdy wpłaty następują lub następowały z Funduszu Alimentacyjnego i jest wielu wierzycieli. Należy podać dokładnie adres tej instytucji, wszystkie możliwe dane jak: nr sprawy, data powstania, dokładna kwota itd. oraz Sygn. akt sądowych + Sygn. akt u Komornika jeżeli tam sprawa trafiła. W moim przypadku był to ZUS Fundusz Alimentacyjny. Wówczas ta instytucja uczestniczy w całym procesie UK tak jak inni wierzyciele. Syndyk gromadząc masę upadłościową opłaca w pierwszej kolejności swoje koszty, a następnym są wszystkie zobowiązania o charakterze alimentacyjnym, które są w kat. I wierzytelności. Te zobowiązania o charakterze alimentacyjnym nie podlegają umorzeniu w procesie UK. Natomiast plusem jest to, że pozbywamy się Komornika z jego kosztami. Po zakończeniu całego procesu UK pozostaje nam tylko pozbyć się długów w bezpośrednich negocjacjach z wierzycielem. One również mogą być umarzane nawet w 100%. Procedury są praktycznie takie same jak w UK tylko odbywa się to w trybie administracyjnym. Bardzo ważne znaczenie ma: jak ten dług powstał, ewentualne trudności w spłacie np. bezrobocie, stan zdrowia, sytuacja materialna itd. (Wszystko winno być w miarę solidnie udokumentowane i uargumentowane). W przypadku Funduszu Alimentacyjnego pobiera się druki z Internetu o symbolu ZUS RAW. Ja w procesie UK pozbyłem się głównego wierzyciela oraz Komornika z FA. Negocjuję z samym wierzycielem i zawnioskowałem o 100% umorzenie pozostałych należności alimentacyjnych. Ok. 50% wszystkich alimentów zostało już zapłacone z masy upadłościowej w procesie UK. Ja nie wpłaciłem ani grosza. Trafił się taki „jeleń” i przygłup prawniczy, który w czasie UK zaczął dzielić hipoteką, którą ja nigdy nie dziedziczyłem. Wg mnie, jeżeli ja tę sprawę wygram, na co mam szansę w 99,999% będzie to poważny argument dla wszystkich podmiotów gospodarczych, którzy działają jako rodzinne spółki cywilne gdzie właścicielami jest żona i mąż i dodatkowo mają liczną rodzinę – dzieci. Ta sprawa już od miesiąca jest w toku i myślę, że zostanie zakończona w wciągu paru tygodni – mam nadzieję, że pozytywnie.

OLGA.OLGA
    Uczestnik

Witam.
    W pierwszej Kolejności chciałam bardzo podziękować Panu Mecenasowi Hajduk , za utworzenie tego Forum i Bloga. Jest to kompendium wiedzy! w mojej sytuacji nie mogłam pozwolić Sobie na prowadzenie sprawy przez Pełnomocnika bo ledwo starcza mi na jedzenie( Wszystko wysyłam na zobowiązania …gorzej niż jak bym miała komornika bo oddaję 90 procent wynagrodzenia).Moja psychika nie pozwoliłaby na częstsze telefony windykatorów….Gdyby nie ten Blog, i wiedza którą podzielił się Pan mecenas nie miałabym szans na zrozumienie ustawy i przepisów, żeby samodzielnie coś sklecić. Wam również dziękuję, z tych wątków można się naprawdę dużo dowiedzieć. Jestem już na finishu wniosku jednak jeden aspekt formalny jest dla mnie nie do przebrnięcia….Błagam o pomoc wtajemniczonych:

Chcę złożyć wniosek teraz jeszcze na starych zasadach. Jednak prowadziłam działalność gospodarczą i nie dopełniłam obowiązku zgłoszenia upadłości firmy.W uzasadnieniu są zawarte względy słuszności i humanitaryzmu, również ostatnie oświadczenie przekreśliłam więc wiem, że może być oddalony.

Moje pytanie: Czy W Uzasadnieniu pkt7 podpunkt 1 Zdolność upadłościowa: muszę powołać się na jakiś artykuł, że ten obowiązek nie został spełniony? Bądź gdziekolwiek indziej we wniosku?

Czy taka forma jest poprawna prawnie?
    : Jestem osobą fizyczną, obecnie nie prowadzącą działalności gospodarczej.Jednak działalność takowa była przeze mnie prowadzona od 01.02.2015. do 31.12.2019.W zakresie xyz.Nie mam możliwości ogłoszenia upadłości zgodnie z przepisami
    działu II tytułu I części pierwszej Pr. up., a co za tym idzie – posiadam zdolność upadłościową w zakresie tzw. upadłości
    konsumenckiej.(Jednak mając taki obowiązek, wbrew przepisom ustawy nie zgłosiłam w terminie wniosku o ogłoszenie upadłości czy to potrzebne? i czy mogę dodać tutaj że i tak by był oddalony ze względu na brak majątku i 1 wierzyciela?)

Błagam o informację czy muszę to zawierać gdziekolwiek w wniosku?

dziękuję

Anonim
    Nieaktywne

Panie Mecenasie,
    chcę złożyć wniosek o ogłoszenie upadłości konsumenckiej. W 2013 roku zamknęłam działalność. Z tyt. prowadzenia działalności pozostały zobowiązania wobec ZUS i US, innych wierzycieli jako firma nie posiadałam. Czy w takiej sytuacji byłam zobowiązana złożyć wniosek o upadłość przedsiębiorcy? Nie posiadałam żadnego majątku który pozwoliłby na zaspokojenie roszczeń.
    Mam problem z rubryką 10 wniosku Oświadczenie dłużnika, bo skoro miałam taki obowiązek, to czy powinnam w całości przekreślić to oświadczenie czy tylko w miejscu które mnie dotyczy, czo w ogóle go nie przekreślać?
    Pozdrawiam

Anonim
    Nieaktywne

Coś mi się nie zgadza z nr. Może są nowe druki z inną numeracją. Ale nie ważne. Ja wpisałem, że firmę prowadziła zawodowa adwokat. Podałem nazwisko i imię oraz adres. Podałem, że ta prawniczka nie powiadomiła mnie o konieczności ogłoszenia upadłości w terminie. Mną się nie sugeruj bo moją firmę wyłożono 20 lat wstecz.

Anonim
    Nieaktywne

Witam

Mam takie pytanie, proste z pozoru ale chce się upewnić: podawany we wniosku termin zapłaty jest terminem spłaty pierwszego wierzyciela zawartym w umowie bądź terminem spłaty nastepnej raty w przypadku np. kredytu bankowego konsolidacyjnego? Chodzi mi o to że jak nie spłaciłem tych wierzytelności w terminie to rozumiem że podaje we wniosku date spłaty pojedynczej pozyczki badz date spłaty nastepnej raty ktorej nie zapłaciłem? Chce sie tylko upewnic. Bo rouzmiem, że nastepne, poźniejsze daty spłaty podawane przez firmy np. obsługujące te wierzytelność lub następnych wierzycieli nie maj juz znaczenia? Z góry dzieki.

Przeglądasz 15 wpisów - od 61 do 75 (z 77)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.