Wniosek o klauzulę wykonalności podczas realizacji planu spłat

Forum Fora Wykonywanie planu spłaty wierzycieli Wniosek o klauzulę wykonalności podczas realizacji planu spłat

Przeglądasz 2 wpisy - od 1 do 2 (z 2)
  • Autor
    Wpisy
    Stokrotka35
    Uczestnik

Dzień dobry
    Mam następujący problem. Już czwarty miesiąc realizuję plan spłat odnośnie mojej upadłości konsumenckiej. Dzisiaj na portalu informacyjnym sądu pojawiła mi się nowa sprawa z wniosku wierzyciela o nadanie klauzuli wykonalności. Sprawa wygląda tak, że w 2016 roku miałam u niego długi, dowiedziałam się telefonicznie, że jest to łącznie ponad 5 tysięcy złotych. Pojechałam wówczas do wierzyciela i wpłaciłam całą ową kwotę (przynajmniej tak mi się wydawało). Dzisiaj kontaktowałam się z wierzycielem i okazało się, że jeden z długów wobec niego (miałam ich kilka) miał przekręcone moje nazwisko i teraz tłumaczą, że Pani w kasie najwidoczniej sprawdziła tylko długi dla mojego prawidłowego nazwiska. Niestety, ale tego wierzyciela nie zgłaszałam do upadłości, bo byłam święcie przekonana, że wszystko mu spłaciłam. Niestety dodatkowy problem jest taki, że adres, na który przychodziły wezwania, jest już przeze mnie dawno niezamieszkiwany (od 2016 roku) i nie zostałam poinformowana w żaden inny sposób o długu. Czy sąd może w związku z tą sytuacją umorzyć moje postępowanie upadłościowe? Boję się bardzo konsekwencji, tym bardziej że nie jest to duża kwota.

adw. Michał Hajduk
    Administrator

Nie ma się czym martwić. Skutki ogłoszenie upadłości (umorzenie zobowiązań) dotyczy również tych wierzycieli, których się nie wskazało, o ile z okoliczności sprawy wynika, że nie było to umyślne.
    W przypadku wszczęcia postępowania egzekucyjnego przez takiego wierzyciela będzie trzeba wytoczyć powództwo przeciwegzekucyjne.

Przeglądasz 2 wpisy - od 1 do 2 (z 2)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.