Uprawomocnienie się wyroku PSW

Forum Fora Wykonywanie planu spłaty wierzycieli Uprawomocnienie się wyroku PSW

Przeglądasz 11 wpisów - od 1 do 11 (z 11)
  • Autor
    Wpisy
    Goodsensi
    Uczestnik

Sytuacja moja wygląda w ten sposób, że dostałem pismo na portal o treści „1.Powiadomić upadłego i syndyka o uprawomocnieniu się z dniem 18.05.2023 r. postanowienia z dnia 10.05.2023 r. o ustaleniu planu spłaty wierzycieli”. Poza tym żadnych informacji i nie wiem tak na prawdę, w którym miejscu jestem :(. Kancelaria syndyka twierdzi, że już nie zajmują się tą sprawą, rachunek bankowy nadal zablokowany, nie wiem na jakie konto pójdą pieniądze zebrane w skład masy upadłości. Pomoże ktoś ? 🙁 Bo rozumiem, że jeśli uprawomocnione postanowienie mam, to rachunek powininen być odblokowany …? Z góry dziękuje za informacje

perse
    Uczestnik

Naciskaj syndyka, syndyk schodzi ze wszystkiego po uprawomocnieniu planu spłat, musi odblokować rachunki bankowe(choć zdarza się ,ze wina leży po stronie banku, trzeba to sprawdzić w banku czy syndyk odblokował czy nie, warto tez sprawdzić urząd skarbowy, bo ja miałam tam zajecie nawet po roku(syndyk zapominał) no ale urząd po okazaniu pisma sam mi odblokował)) no i przede wszystkim syndyk musi się z tobą rozliczyć, środki które zebrał od czasu ustalenia planu spłat przez sąd do uprawomocnienie musi zwrócić, u mnie tak było.

Korki8877
    Uczestnik

Perse, a to konto które syndyk założył do wpłacania środków do masy to mam do niego jakiś dostęp? Pytam bo dużo ludzi pisze o jakimś odblokowaniu konta. to chodzi o to konto? dzięki za odp

perse
    Uczestnik

Nie nie ma się dostępu mnie kiedyś jakiś komornik(nie widział o upadłości) przysłał mi pismo o zablokowaniu kont i było tam konto które nie było mi znane, nie wiedziałam o co chodzi poszłam do tego banku i okazało się ,ze jest to konto założone przez syndyka do masy, ale była to tylko informacja, nie miałam do tego wglądu i bank nie udzielał żadnych informacji- z komornikiem wszystko wyjaśniłam a to konto syndyk sobie zamknął po prawomocnym planie spłat i to wszystko, A ludziom chodzi pewnie o odblokowanie osobistych kont w banku, bo większość przecież ma jakieś konta itd

Korki8877
    Uczestnik

A to może co syndyk to inaczej bo mi nie zablokował konta. Czyli jeśli po uprawomocnieniu psw zakład pracy wyślę coś syndykowi to muszę się z nim kontaktować żeby mi to przelał na swoje konto?

Goodsensi
    Uczestnik

Sytuacja wygląda tak, że mam sam iść z pismem (zarządzenie prawomocne sądu) do banku. Tak mi kancelaria syndyka przekazała. Jak załatwie tą sprawę, czyli odblokowanie rachunku to mam zadzwonić, następnie wysłać adres email z rachunkiem bankowym, na który zostaną przelane pieniądze z masy upadłości. Czy też tak mieliście ? Taka kolejna sprawa… dzwoniłem do jednego z wierzycieli o nr rachunku na który mógłbym realizować plan spłat… odpowiedź uzyskałem, że Syndyk posiada wszelkie informację… Ale to już jak załatwię odblokowanie rachunku to wtedy będę dzwonił w tej sprawie.

loar
    Uczestnik

a jak długo czekałeś na uprawomocnienie sie wyroku i w jakim mieście ? Ja miałem wyrok 26.04 , obwieszczenie i w Monitorze Sądowym było, nie było żadnych odwołań, ani próśb o uzasadnienie. Zapytałem w BOI, kiedy można się spodziewać prawomocności, to mi powiedzieli, że decyzja należy do Orzecznika i nie ma wyznaczonego ustawowego terminu, kiedy to należy dokonać i tak zyje w zawieszeniu w sumie, nie wiem kiedy mam zacząć spłacać PSW, bo moim zdaniem wyrok juz jest prawomocny, ale w Sądzie nadal nie ma uprawomocnienia bo czekam na orzecznika niby.
    A co do kont, to jak mi zablokowali konto, to poprosiłem Syndyka o odblokowanie bo potrzebuje z jakiegoś konta płacić rachunki itp. i nie było z tym problemu już na początku po ogłoszeniu samej upadłości.
    Ogólnie to po uprawomocnieniu pieniadze zabrane w czasie po ogłoszeniu PSW do czasu uprawomocnieni asię wyroku z tego co wiem, powinny zostać Tobie zwrócone, a Ty powinieneś zaczac realizowac PSW

loar
    Uczestnik

a wiecie jak z Urzędem skarbowym po uprwaomocnieniu sie wyroku ? Też trzeb atam iśc i im pokazać prawomocność, czy to już Syndyk informuje Urząd Skarbowy ?

Goodsensi
    Uczestnik

Z informacji jakie dzisiaj uzyskałem, bo też chodziło mi to po głowie (wisi mi zwrot, specjalnie 2 maja się rozliczyłem, aby nie zajęto tej kwoty). W kancelarii swojego syndyka otrzymałem odpowiedź, że skarbówka wychodzi zapytaniem, a syndyk odpowiada, że postępowanie zakończone. Ale jak będzie u Ciebie ? może tak samo.

loar
    Uczestnik

Pytanie techniczne, PSW uprawomocniło się na początku czerwca z dniem 18.05. Jak mam traktować datę uprawomocnienia, bo on kolejnego miesiąca po uprawomocnieniu musze zaczac spłacac PSW. Jeżeli mam spłacać PSW już w czerwsu to jest lekki problem, bo Syndyk już zdążył zabrać mi pensje, a pewnie troche poczekam zanim uzyskam zwrot środków, a bez nich to ja nie mam jak zapłacić pierwsze raty PSW.

Goodsensi
    Uczestnik

Mam identyczną sytuację. Zarządzenie prawomocne w maju, a w czerwcu jeszcze zajęta pensja i czekam na zwrot, dodatkowo pensja w maju też do zwrotu ponieważ ta suma nie powiększyła masy upadłości. Kancelarie poinformowałem, że w związku z tym nie zrealizuje pierwszej raty w terminie jeżeli ta kwota nie wróci do mnie na konto. Jeśli się spóźnimy z taką ratą to może po prostu wystarczy uzasadnienie w sprawozdaniu rocznym ? tak mi się wydaję. Syndyk czasami ma setki spraw i tak to bywa. Takie jest moje zdanie.

Przeglądasz 11 wpisów - od 1 do 11 (z 11)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.