kmaro08
Participant
Skoro sąd dał Ci 25 dni na zajęcie stanowiska w odniesieniu do propozycji syndyka to należy to zrobić. Po prostu podaj jeszcze raz te same argumenty co w Twojej propozycji, szczegółowo opisz koszty utrzymania, dochody. Fakt, sąd prędzej weźmie pod uwagę propozycję syndyka niż wierzycieli, ale co do propozycji samego upadłego to nie jestem przekonany, w mojej ocenie propozycja upadłego jest najistotniejsza. Przecież Syndyk często w ogóle nie zna sytuacji osobistej upadłego, tj. jakie ponosi koszty utrzymania, jakieś problemy zdrowotne itp. Skoro uważasz, że jakakolwiek rata, w obecnej sytuacji, może być dla Ciebie zbyt dużym obciążeniem, to tak jak pisałaś, wnioskuj o zerowy psw. Nie ma co sugerować się propozycją syndyka. Jak zaproponujesz zerowy psw (dobrze argumentując), a syndyk swoje 700zł. to jest szansa, że sędzia da maksymalnie coś pośrodku
renifer
Participant
Dziękuję za odpowiedź. Zajęłam stanowisko w sprawie i dzisiaj dostałam z sądu PSW 400,00 na 36 mcy. Liczyłam na max 300, ale te 400 też powinnam udźwignąć 🙂 Jeżeli mogę, to chciałabym jeszcze o coś zapytać. 2 tyg.temu syndyk zajął mi wynagrodzenie, bo zmieniłam prace i z najniższego wynagrodzenie wzrosło mi do 2200,00. Wierzyciele mają 7 dni na ewentualne złożenie zażalenia do PSW, jeżeli tego nie zrobią (mam nadzieję) to czy jest szansa na cofnięcie zajęcia syndyka przed końcem miesiąca? A jeżeli postanowienie uprawomocni się po realizacji zajęcia to czy w takiej sytuacji syndyk ma obowiązek zwrócić zajętą kwotę? I tutaj od razu drugie pytanie, kto wykonuje plan spłaty? Ja czy syndyk? Bo od wielu osób słyszę, że to właśnie z zajętego wynagrodzenia syndyk dokonuje przelewów dla wierzycieli. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.