Rozprawa PSW stare zasady

Forum Fora Po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej Rozprawa PSW stare zasady

Przeglądasz 10 wpisów - od 1 do 10 (z 10)
  • Autor
    Wpisy
    Korki8877
    Uczestnik

Witam
    w końcu po prawie 3,5 roku czekania za niecały miesiąc będę miał rozprawę odnośnie ustalenia spłat wierzycieli. Wiem że temat był przerabiany wcześniej ale chciałbym tutaj go odświeżyć.
    1. Jakie pytania zadaje sędzia?
    z tego co wyczytałem od was na forum to głównie o sytuację życiową, o wykształcenie, o pracę, o tym czemu upadliście.
    2. Czy na rozprawie od razu sędzia przedstawia nam ile mamy psw?
    podobno to zależy. Jedni mówią że pd razu na rozprawie a czasem bywa tak że można czekać tydzień,dwa
    3. Kiedy syndyk schodzi z wypłaty?
    Po uprawomocnieniu się psw. Czasem 7 dni to trwa a czasem nawet 1,5 miesiąca. I właśnie nie wiem czy dobrze to zrozumiałem bo czytam że syndyk schodzi po uprawomocnieniu sie psw. a też czytałem że od razu po rozprawie na której poznajemy ile mamy psw. To jak to jest?
    To takie moje przemyślenia i pytania na szybko.fajnie jakbyśmy się dzielili wiedzą tutaj odnośnie rozprawy. Bo przeglądając kilkanaście stron fotum często widzę że ktoś zadaje pytanie, dostaję odpowedź i ma wywalone dalej żeby się podzielić jak to u niego wyglądało.U mnie 60 tyś długu z czego 25% spłaciłem z masy. Wnioskuje o umorzenie i syndyk też to przyklepał ale nie wiem jak to będzie. Napewno będę dawał znać

kaska2908@o2.pl
    Uczestnik

Odezwij się na priva.
    Idę starymi zasadami
    U mnie sprawa niejawna była.
    Decyzja jest u mnie z 3.04.2023
    W marcu dostałem z sądu całą masę pytań
    Scan bym co przesłał.
    Sprawa w Warszawie.
    Obecnie czekam na prawomocność psw.

kaska2908@o2.pl
    Uczestnik

Oto wszystkie pytania ktore ja dostałem

Lista pytań do Upadłego:

1) Z kim Upadły mieszka (małżonek, partner, przyjaciel, rodzice, dzieci). Czy z którąś z tych osób tworzy wspólne gospodarstwo domowe? Proszę wskazać, czy osoby te przyczyniają się do utrzymania lokalu/gospodarstwa domowego i w jakiej kwocie. Jakie są możliwości zarobkowe tych osób? Jakie zobowiązania ciążą na tych osobach?
    2) Jakie są koszty utrzymania lokalu, tj. czynsz, opłaty licznikowe, inne. W jakim zakresie koszty te ponosi Upadły?
    3) Czy w trakcie postępowania upadłościowego doszło do zbycia lokalu mieszkalnego, w którym Upadły zamieszkiwał? Czy doszło do wydzielenia przez sąd kwoty pieniężnej na potrzeby mieszkaniowe Upadłego – kiedy, w jakiej kwocie, na jaki okres, kiedy nastąpiła wypłata tych środków, jaka część z tych środków została wydana przez Upadłego, na jaki cel?
    4) Jaki majątek ma obecnie Upadły (nieruchomości, ruchomości, samochody, pieniądze, wierzytelności, nabyte spadki, papiery wartościowe, akcje, obligacje, udziały w spółkach)?
    5) Dochody uzyskiwane przez Upadłego:
    a) tytuł,
    b) w przypadku umów: czas, na jaki zawarto umowę,
    c) kwoty dochodu (wynagrodzenia, emerytury, renty, zasiłki) netto i brutto, oraz wysokość potrąceń przez Syndyka.
    6) Jaką pracę wykonywał Upadły w ostatnich pięciu latach (stanowiska, uzyskiwane dochody netto, brutto)?
    7) Wykształcenie Upadłego, jego doświadczenie zawodowe, wszelkie dodatkowe uprawnienia.
    8) Jeśli Upadły jest bezrobotny albo pracuje w niepełnym wymiarze czasu pracy: czy Upadły poszukuje pracy, w jaki sposób, kiedy ostatnio, czy jest zarejestrowany jako bezrobotny. Jeżeli Upadły nie poszukiwał pracy – jakie jest tego uzasadnienie?
    9) Czy Upadły uzyskuje alimenty (np. na dzieci) – od kogo, w jakiej kwocie, czy regularnie?
    10) Czy Upadły uzyskuje zewnętrzną pomoc, wsparcie – w jakiej formie, od kogo, ile miesięcznie?
    11) Ile Upadły ma osób na utrzymaniu (imiona i nazwiska, wiek, czy osoby te się uczą, stan ich zdrowia, koszty leczenia, uzyskiwane dochody, czy osoby te przyczyniają się do utrzymania lokalu/gospodarstwa domowego i w jakiej kwocie)? Jeśli Upadły ma dzieci – czy w opiece nad dziećmi pomagają Upadłemu inne osoby (współmałżonek, partner, dziadkowie)?
    12) Stan zdrowia Upadłego, ew. stopień niepełnosprawności( proszę złożyć ksero decyzji organu orzekający o niepełnosprawności).
    13) Miesięczne konieczne, przeciętne wydatki Upadłego łącznie (na potrzeby Upadłego i osób pozostających na jego utrzymaniu): żywność, ubrania, przejazdy, telefon, Internet, telewizja.

Korki8877
    Uczestnik

wielkie dzięki za wyczeroujące odpowiedzi. oczywiście napisałem na priv na mejla jak coś, a możesz napisać ile miałeś długu, jakie zarobki i ile dostałes psw?

kaska2908@o2.pl
    Uczestnik

Jest info:
    Decyzja prawomocna :-))))

Korki8877
    Uczestnik

Heja. Ja już po rozprawie. Niestety odroczona spowodu złego powiadomienia wierzyciela spowodowana sprzedaniem długu innej firmie. Także kolejna rozprawa dopiero we wrześniu.ehh, a już było tak blisko końca

Korki8877
    Uczestnik

Witam wszystkich. Brak słów i ręce opadają. Kolejny raz rozprawa odroczona. Powód? Nie mogą dojść do ładu z firmą która kupiła dług od banku pocztowego. Już raz była rozprawa przekładana w czerwcu teraz we wrześniu. Sprawa została przekazana jesczze raz do sędziego komisarza. Nie mam.juz siły.

adw. Michał Hajduk
    Administrator

A w czym maja problem? Nowy wierzyciel nie przesłał umowy cesji, czy są wątpliwości co do jej ważności?

Korki8877
    Uczestnik

Właśnie niby cesja była wysłana ale sam nie wiem o co chodzi do końca. Mam wrażenie jakby nowy wierzyciel bardzo utrudniał ale nie wiem co utrudniał? Syndyk niby ci tydzień dzwoni do tego wierzyciela ale bez skutku. Może nie wierzyciel nie chce czegoś odebrać że sprawa musi wrócić do sędziego komisarza.

adw. Michał Hajduk
    Administrator

Trzeba byłoby akta w sądzie przejrzeć, a zwłaszcza zarządzenia wydawane przez sąd. Tak, to tylko gdybać można.

Przeglądasz 10 wpisów - od 1 do 10 (z 10)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.