Rozpoczęcie spłaty wierzycieli.

Forum Fora Wykonywanie planu spłaty wierzycieli Rozpoczęcie spłaty wierzycieli.

Przeglądasz 15 wpisów - od 1 do 15 (z 23)
  • Autor
    Wpisy
    matero
    Uczestnik

Dzień dobry, mam mały problem jeśli chodzi o zgodność dat w postanowieniu sądu.
    Postanowienie uprawomocnione w drugiej połowie lipca.
    Pierwszy środki wierzycielom mam przekazać „do 15. dnia drugiego miesiąca, następującego po
    uprawomocnieniu się postanowienia”.
    Na moje wychodzi, że miałem przekazać te środki do 15. września. Dobrze rozumiem?

Jeśli tak to dlaczego postanowienie otrzymałem już po uprawomocnieniu?

Anonim
    Nieaktywne

Rozumiem, że dopiero teraz dostałeś pismo z uprawomocnieniem postanowienia, którego data prawomocności to druga połowa lipca? Takie opóźnienia nierzadko się zdarzają więc nie ma się czym przejmować.
    Ja rozumiem to dokładnie ja Ty, że pierwsza rata powinna być opłacona do 15 września. Jeśli otrzymałeś pismo z prawomocnością dopiero teraz, to według mnie należy niezwłocznie zrealizować tę zaległą płatność oraz drugą ratę, która jest płatna do 15.10. Ponadto, warto przy składaniu w przyszłym roku sprawozdania z realizacji psw za 2021 wspomnieć o opóźnieniu płatności pierwszej raty, której powodem było otrzymanie prawomocnego postanowienia w późniejszym terminie tj….
    Ja miałem pierwszą płatność zrealizować ze środków pozostałych w masie, po otrzymaniu ich od syndyka. Jeśli więc masz podobnie to też się nie przejmuj, jak otrzymasz kasę od syndyka wtedy opłacasz zaległości.

Angel26
    Uczestnik

Bardzo proszę o pomoc. Mam zacząć spłacać PSW, do 15 grudnia pierwsza rata. Aktualnie czekam na prawomocne postanowienie PSW. Skąd zatem mam wziąć dane do przelewów, tzn. kwotę, dane banku, nr rachunku na który mam wpłacić pieniądze?

Anonim
    Nieaktywne

Tu jest rożnie,najczęściej syndyk ma nr kont wierzycieli,którzy zgłosili się do upadłości,musisz skontaktować sie z syndykiem,ale u mojego męża np w 2 przypadkach konta były błędne(pomylił cyfry) i trzeba było samemu ustalać. U mnie natomiast syndyk w ogóle nie podał mi kont.Pisałam emalie o wierzycieli a oni mi odpowiadali,w niektórych przypadkach telefonowałam albo wysyłałam pisma. tak czy inaczej wszyscy w końcu odpowiedzieli. Kwota natomiast musi być na planie spłat. Nie masz postanowienia sądu? przecież sąd przysyła plan spłat z wymienieniem wierzycieli i kwot które masz płacić jeszcze przed uprawomocnieniem. Zadzwoń do syndyka. Acha,tak z doświadczenia większość wierzycieli życzy sobie żeby w tytule przelewów pisać – rata PSW nr sygnatury,imię nazwisko i pesel.

Angel26
    Uczestnik

Dziękuję bardzo za odpowiedź Perse. Nie mam jeszcze prawomocnego odpisu PSW. Napisałam wniosek o przesłanie mi, ale w Sądzie powiedzieli mi że muszę poczekać kilka tygodni. Napisałam dziś do Sądu pismo przez profil zaufany o przesłanie mi treści postanowienia PSW. Jutro mam otrzymać odpowiedź. Odnośnie numerów kont, będę musiała zadzwonić do syndyka. Dziękuję również za informacje co wpisywać w tytule przelewu. Wszystkiego dobrego życzę

Angel26
    Uczestnik

Dzień dobry, czy mogę prosić o pomoc?
    Mam już prawomocne postanowienie Sądu o planie spłaty PSW, jestem w trakcie spłaty PSW (dopiero 2 raty wpłacone), dziś otrzymałam pismo z Banku PKO S.A. w którym posiadałam rachunek bankowy, abym uzgodniła jakieś saldo rachunku.
    Miałam tam kiedyś konto, i prawdę mówiąc zapominałam o nim, bo korzystałam z rachunku bankowego w innym banku. Na tym piśmie z PKO widnieje zaległość ponad tysiąc złotych. Czy to oznacza że ja mam to teraz zapłacić? Czy mogę dostarczyć do banku prawomocne postanowienie Sądu aby umorzyli mi te zaległości? Nie wiem co mam robić. Proszę bardzo o pomoc

Anonim
    Nieaktywne

Jeśli zaległość powstała po ogłoszeniu upadłości i dotyczyła np opłat za konto, to w mojej ocenie musisz to uregulować. A jeśli jednak zobowiązanie dotyczy okresu przed ogłoszeniem upadłości i zostało zgłoszone we wniosku, to wystarczy podesłać pismo z sądu o prawomocnym psw i pewnie o ogłoszonej upadłości i to powinno zamknąć temat. Jeśli jednak nie było tego we wniosku to wierzyciel ma prawo dochodzić swoich roszczeń, bo mogłaś świadomie zataić to zobowiązanie, więc w takim przypadku też chyba najlepszą opcją jest się z nimi dogadać i spłacić to jak najszybciej.

Cristiano88
    Uczestnik

Witam mam pytanie właśnie jestem na etapie spłaty psw tylko mam problem z pierwsza rata postanowienie było w październiku pod koniec się uorawocnilo pieczątka na postanowieniu które dostałem dopiero teraz w styczniu a postanowienie z października 21r i pisze że pierwszą ratę mam zrobić ze środków zgromadzonych w masie po uprawocnieniu się postanowienie syndyk mówi że mam pierwszą ratę zrobić teraz w styczniu i potem co miesiąc po 400 co zostało mi przyznane.. co wy myślicie o tym. Czy płacić raty do tyłu?

Anonim
    Nieaktywne

Niestety, dość często to się zdarza, że postanowienie z prawomocnością upadły dostaje po kilku miesiącach.
    Jeśli dobrze rozumiem to datę prawomocności masz październikową, a pierwszą ratę (ze środków z masy) powinieneś opłacić w listopadzie, a od grudnia ratę 400 zł, gdybyś od razu miał postanowienie z prawomocnością? Ja osobiście, jak i wiele osób tutaj, stoję na stanowisku, że trzeba być przygotowanym na ewentualne opóźnienia w otrzymaniu postanowienia z klauzulą prawomocności i w momencie gdy je otrzymaliśmy należy niezwłocznie opłacić zaległe raty. W Twoim przypadku zrobiłbym tak, że w tym miesiącu opłacam 2 zaległe raty tj. pierwszą ze środków z masy (listopadową), drugą 400 zł (grudniową) i 1 aktualną 400 zł (styczniową). Mi osobiście takie rozwiązanie bardziej pasuje, bo nie przeciągasz wówczas planu spłat o kolejne 2 miesiące. Wolę szybciej mieć to z głowy.

Cristiano88
    Uczestnik

Mam dokładnie tak napisane, ustalić plan spłaty wierzycieli w ten sposób że upadły …xxxxxxx. na spłatę wymienionych w pkt I
    Wierzycieli następujące kwoty płatne do ostatniego dnia każdego kolejno następującego po sobie miesiąca kalendarzowego , począwszy od dnia uprawomocnienia się niniejszego postanowienia przez okres 36 dniu tak dokładnie pisze i prawomocność jest w październiku 2021r i w ramach pierwszej raty mam spłacić z uzbieranej kwoty w masie a od drugiego miesiąca do 36m przyznana kwotę tę 400zl

Cristiano88
    Uczestnik

I pytanie od kiedy ta pierwsza rata ma być liczona czy od listopada czy już od października bo wtedy było już prawomocne pieczątka jest z października po 8dniach od postanowienia a pisemnie postanowienie dostałem dopiero teraz w styczniu 2022

Cristiano88
    Uczestnik

Kmaro08 zrobiłem tak jak pisałeś nadplacilem te raty za 21r czyli 1 za październik zrobiłem z kwoty uzbieranej w masie. 2 za listopad i 3 za grudzień tylko nie wiem czy dobrze zrobiłem bo zrobiłem to w osobnych przelewach i na potwierdzeniu które będę dodawał będzie ta sama data przelewu a nie wpisałem w tytule że pierwszą 2 itd 🙁 nie wiem jak to później opisać w zeznaniu większą suma czyli 1 to ok bo widać różnicę w kwocie przelewu ale kolejne 2 już są identyczne kwoty. Myślę że nie będzie z tym problemem. Od lutego już mam ustawione stale zlecenie więc za 22r już będzie spoko ktoś coś doradzi ?

Anonim
    Nieaktywne

Myślę, że nie ma to znaczenia czy zrobiłeś to w jednym czy w osobnych przelewach. Przy sprawozdaniu rocznym po prostu napisz, że w styczniu opłaciłeś jednorazowo 3 zaległe raty psw, co było spowodowane opóźnieniem otrzymania prawomocnego postanowienia.
    Warto też jak najlepiej opisywać przelewy w tytule tak aby nie było wątpliwości czego dotyczą.
    Ja np piszę coś takiego:
    „Realizacja Planu Spłaty Wierzycieli (Sygn. akt: XXX) rata 19/36 Jan Kowalski PESEL: 12345678912”

Cristiano88
    Uczestnik

Witam dziękuję za odp. Zrobiłem właśnie tak jak ty napisałeś w tytule opisałem sygnaturę PESEL imię nazwisko tze to rata w ramach psw tylko nie napisałem że to 1.2,3 itd a od lutego mam ustawione zlecenie stałem więc też nie będę miał opisanej że to któraś rata z kolei. Ale myślę że sędzia do tego raczej się nie przyczepi. O ile od lutego 22r raty pójdą co miesiąc do jest data miesięczną inna. Jedyne co mnie martwi to tylko ten styczeń zaległe raty co zrobiłem że zawalilem nie opisując tego

Anonim
    Nieaktywne

Myślę, że nie masz się czym przejmować. Najważniejsze to terminowo realizować psw.

Przeglądasz 15 wpisów - od 1 do 15 (z 23)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.