Psw zażalenie którzy wierzyciele

Forum Fora Wykonywanie planu spłaty wierzycieli Psw zażalenie którzy wierzyciele

Przeglądasz 9 wpisów - od 1 do 9 (z 9)
  • Autor
    Wpisy
    kaska2908@o2.pl
    Uczestnik

Cześć

Napiszcie proszę którzy wierzyciele składali u was najczęściej zażalenie na plan splaty wierzycieli…

Anonim
    Nieaktywne

Wierzyciele z tego co czytam nieczęsto zaskarżają, chyba juz wiedza ,ze raczej nie maja szans w sadzie II instancji, natomiast ich pomysłowość nie ma końca, to ,ze przystępują do planu spłat i w trakcie spłaty sprzedają dług to już norma, ale u mnie właśnie zrobili lepszy numer, w marcu skończyłam plan spłat(3 letni) w maju sad wydał postanowienie kończące upadłość i umorzeniu wszystkich niespłaconych wierzytelności czerwcu prawomocność. I co robi jeden z wierzycieli? Przez 3 lata był spłacany zgodnie z PSW(oczywiście niewielka kwota) a on po prawomocnym postanowieniu kończącym upadłość właśnie sprzedał sobie umorzony dług do jakiejś firmy, firma przysłała mi pismo i chce spłaty, po prostu cyrk, oczywiście teraz nie mam co robić tylko wysyłać im postanowienia sadu itp, mimo ,ze długów już nie posiadam. Także nastaw się na różne cuda, oczywiście nic nie mogą zrobić ale jednak musisz to prostować i tracić czas,bo jak tego nie zrobisz to będzie normalnie nakaz zapłaty, komornik itd i minie sporo czasu zanim to wyjaśnisz, masakra.

Hubert
    Uczestnik

Myślę, że tu nie ma żadnej reguły.

W moim przypadku zaskarżenie złożył jeden z „mniejszych” wierzycieli. Próbował udowodnić, że w Warszawie da się wynająć kawalerkę za 1000 PLN a tak poza tym nie muszę mieszkać w Warszawie.

Kolejnym wierzycielem, który zaskarżył propozycję PSW był bank, ale chyba tam jakiś automat wysyła pisma, ponieważ zaskarżyli „umorzenie”, a nie PSW a ja nie wnioskowałem o umorzenie bez PSW.

Natomiast zaskoczył mnie Urząd Skarbowy, ponieważ wysłał pismo z informacją, że nie ma zastrzeżeń do propozycji PSW.

Reszta wierzycieli nie skorzystała ze swojego prawa.

Mastafix
    Uczestnik

Ja miałem tak samo, że Urząd Skarbowy wysłał pismo, że się zgadza.

Ja „walczę” z ZUS, który chce uzasadnienie. Jestem im winien najmniej, a zachowują się jakbym był im winien miliony. Jeżeli znajdą w uzasadnieniu coś o co mogą się odwołać i przegrają to wydadzą więcej pieniędzy na to niż otrzymają ode mnie podczas PSW.

corda123
    Uczestnik

Cześć. Czy wiecie może ile czasu mają wierzyciele na złożenie zażalenia, po opublikowaniu uzasadnienia wyroku? Jeżeli żaden z nich nie złoży takiego wniosku to jak długo czeka się na uprawomocnienie wyroku?

adw. Michał Hajduk
    Administrator

Na wniesienie zażalenie od postanowienia, co do którego z urzędu sporządzono uzasadnieni każdy z wierzycieli ma 7 dni.
    Postanowienie staje się prawomocne po upływie terminu na wniesienie zażalenia.

Arturek
    Uczestnik

Dzień dobry

Panie Michale, a może podać Pan paragraf, który mówi o tym, że po upływie terminu 7 dniowego postanowienie staje się prawomocne?

Pozdrawiam
    Artur

• Ta odpowiedź została zmodyfikowana 11 miesięcy, 2 tygodnie temu przez Arturek.
    Tur73
    Uczestnik

Uwierz na słowo 😉 Sąd przesyła takie informacje w pouczeniu dla wierzycieli.

loar
    Uczestnik

Postanowienie staje się prawomocne po upływie terminu na wniesienie zażalenia. Termin minał a PSW nadal czeka na prawomocność i mam informację z Sądu , ze to zalezy od orzecznika i nie ma wyznaczonego ustawowego terminu, kiedy to należy dokonać. To czy mam czekac na orzecznika, czy juz zaczac splacac PSW, podczas kiedy Syndyk dalej mi blokuje pensje ?

Przeglądasz 9 wpisów - od 1 do 9 (z 9)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.