Prośba o pomoc,myślę o upadlosci

Forum Fora Upadłość konsumencka – pytania Prośba o pomoc,myślę o upadlosci

Otagowane: 

Przeglądasz 14 wpisów - od 1 do 14 (z 14)
  • Autor
    Wpisy
    Anonim
    Nieaktywne

Witam,mój problem zaczął się również od hazardu .Mam 32 lata.Dlugi
    W banku na ponad 70000 tys ,plus pożyczki pozabankowe i chwilowki na kwotę Ok.tez 70000 tys.Mysle o upadłości,już raz mi chłopak i mama pomogli ,wzięli na siebie kredyty i ja spłacam te raty.ok 1100 na mies,plus moje bankowe i pozabankowe rat wychodzi ok.3000.Zarabiam 2600 na rękę, narazie się nie spóźniałam z płatnościami ale teraz w tym miesiącu już jest klapa 😞 Mam wzięte również z pracy z kasy zapomogowo pożyczkowej 7 tys.Nie wiem co robić,doradzi ktoś coś?Błagam.Najbardziej źle mi z tym że bliskich znów zawiodłam.Boje się im powiedzieć co znów narobiłam.

adw. Michał Hajduk
    Administrator

Upadłość konsumencka to jedyne rozwiązanie w takiej sytuacji. Oczywiście warunkiem jest podjęcie się terapii i abstynencja. Dalsze brnięcie w zadłużenie rodzi jedynie kolejne szkody, a prędzej czy później wszystko zawsze wychodzi na jaw.
    Niestety upadłość nie obejmie pożyczek i kredytów zaciąganych przez inne osoby. Tym samym kredyt zaciągnięty przez chłopaka i mamę będzie ich w całości obciążał pomimo Pani oddłużenia.

Anonim
    Nieaktywne

Tak rozumiem ,ja będę go spłacać. A czy taka pozyczka w pracy zapomogowo pożyczkową też wchodzi w upadlosc?Mam już dość niechce już brać żadnych pożyczek,chce żyć normalnie 😞I żeby złożyć wniosek o upadłości, ile czasu nie można płacić?Bo do tej pory starałam się na bieżąco płacić,ale nie dam już rady i niechce brać następnych pozyczek

adw. Michał Hajduk
    Administrator

Proszę zadzwonić do mnie. Wytłumaczę wszystko.

kaska2908@o2.pl
    Uczestnik

Cześć
    Ja jestem w trakcie upadłości .
    Miałem wręcz taką samą sytuację.
    Moje długi to 260 000pln
    Pierwsze co zrobiłem to zapiąłem się na terapię.
    Terapia trwała 6 miesięcy.zdecydowałem się na tryb dzienny
    Tzn. Zwolnienie z pracy przez cały czas terapię.
    Ja dopiero po ukończeniu terapi zacząłem proces upadłości.
    Oczywiście można już w trakcie składać wniosek.
    Ale wolałem się zająć najpierw swoją głową.
    Obecnie czekam na rozprawę o plan spłaty wierzycieli
    Dodam jeszcze że Idę upadłością na starych zasadach.
    Powodzenia!

Anonim
    Nieaktywne

Witam. Mam ten sam problem. Mam 28 lat ,posiadam działalność jednoosobową i mam problem z hazardem. Przez to popadłam w długi w ZUS i US. Myślę poważnie o zamknięciu działalności bo tylko tak mogę nie zwiększać swoich zadłużeń. Poradzicie, lepiej zamknąć działaność gospodarczą na zwykłych warunkach czy ogłosić upadłość konsumencką?

Anonim
    Nieaktywne

kaska2908@op.pl czy sam składałeś wniosek do sądu czy pomógł Ci w tym ktoś?

adw. Michał Hajduk
    Administrator

@paula94
    Jeżeli majątek nie pozwala na pokrycie kosztów postępowania upadłościowego na zasadach ogólnych, tj. dla przedsiębiorców, to lepiej celować w upadłość konsumencką.

kaska2908@o2.pl
    Uczestnik

Nie
    Za wniosek zapłaciłem 3000pln
    Ale dużo w tym sam napisałem.
    Więc wyglądało on jak bym to ja go sam napisał.

Lazik123
    Uczestnik

3000 za sam wniosek? Czy za reprezentację w sądzie i przed syndykiem?

kaska2908@o2.pl
    Uczestnik

3000pln za sam wniosek
    Z reprezentacją w sądzie chcieli 6000pln

Anonim
    Nieaktywne

Mam jeszcze pytanie,posiadam samochod z 2004 r.jest on na mnie ,syndyk mi go zajmie to czy ktoś ktoś mojej rodziny lub partner może go kupić?

Anonim
    Nieaktywne

Do Autorki.
    Na Twoim miejscu już bym poszedł na terapię i w trakcie składał wniosek. Moim zdaniem to dobrze by świadczyło, że podjęłaś jakieś kroki dotyczące problemu uzależnienia od hazardu a nie poszłaś po linii najmniejszego oporu.

tomek001
    Uczestnik

Syndyk zajmie auto, ale jak bedzie mądry – taki był mój – to od razu zaproponuje okupienie auta od rodziny.

Przeglądasz 14 wpisów - od 1 do 14 (z 14)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.