Pismo do sądu o wyłączenie

Forum Fora Masa upadłości – co może zabrać syndyk Pismo do sądu o wyłączenie

Przeglądasz 6 wpisów - od 1 do 6 (z 6)
  • Autor
    Wpisy
    Listek
    Uczestnik

Witam. W 2021 sąd ugłosił moją upadłość. Od tamtej pory wszystko trwa strasznie długo ponieważ pojawił się już na początku zachowek i on przedłuża cały proces gdyż cały czas toczą się rozprawy w sądzie o jego zapłatę. Dlatego dodatkowo pół roku temu złożyłem pismo o wyłączenie go z masy ale do tej pory nie mam odpowiedzi. Czy sądy zawsze tak długo rozpatrują każdy wniosek i czy w ogóle dostanę odpowiedź?

adw. Michał Hajduk
    Administrator

W różnych sądach różnie to wygląda. Np. w sądzie upadłościowym w Warszawie można czekać nawet rok. Odpowiedź wcześniej, czy później przyjdzie. Niemniej jeżeli są realne szanse na uzyskanie zachowku, to nie ma co liczyć na jego wyłączenie. To, że coś długo trwa nie jest dla sądu zbyt mocnym argumentem.

Listek
    Uczestnik

Argumentem o wyłączenie było to iż osoba od której wymagany jest zachowek to schorowany emeryt z niską emeryturą który jedyne co posiada to mieszkanie i właśnie z niego syndyk chce zachowek. Czyli rozumiem że prędzej zachowek zostanie zasądzony i będzie go trzeba zapłacić niż sąd rozpatrzy wniosek o jego wyłączenie.

adw. Michał Hajduk
    Administrator

To jest już argument do rozważenia. Jeżeli chodzi o pytanie, to może się tak zdążyć. Niemniej sprawy o zachowek też nie są prowadzone jakoś ekspresowo.

Listek
    Uczestnik

Witam. Po pół roku dalej nie mamy odpowiedzi czyli minął już ponad rok od złożenia pisma o wyłączenie zachowku przez który upadłość trwa już dwa lata bo tutaj nic oprócz tego zachowku nie ma. Moje pytanie czy jest jakiś termin graniczny że jednak sąd powinien odpowiedzieć? I czy można by ze względu na to iż to strasznie przedłuża wszystko wnosić o wyłączenie z tego powodu czy znowu ponad rok będziemy czekać na odpowiedź… Od miesięcy w mojej sprawie nic się nie dzieje.

adw. Michał Hajduk
    Administrator

Niestety sąd nie ma żadnych terminów. Wszystkie terminy w ustawie zastrzeżone dla sądu, to tzw. terminy instrukcyjne.

Oczywiście można ponawiać wniosek, prosić o przyśpieszenie jego rozpoznania itp. Jednakże tak naprawdę jedyne co działa, to skarga na przewlekłość postępowania.

Przeglądasz 6 wpisów - od 1 do 6 (z 6)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.