Odpowiedź na zażalenie wierzyciela

Forum Fora Po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej Odpowiedź na zażalenie wierzyciela

Przeglądasz 5 wpisów - od 1 do 5 (z 5)
  • Autor
    Wpisy
    corda123
    Uczestnik

Cześć, czy wnosiliście odpowiedź na zażalenie wierzyciela?
    Otrzymałam pismo, w którym widnieje informacja, że mam prawo do wniesienia pisemnej odpowiedzi w ciągu 7 dni. Zastanawiam się, jak podejść do tego tematu i czy ma to teraz duże znaczenie?
    Czy odnieść się do każdego punktu zażalenia wierzyciela? Czy mogę po prostu napisać, że w pełni zgadzam się z postanowieniem i uzasadnieniem wyroku Sądu I instacji? Argumenty przeciwko wierzycielowi, to tak naprawdę byłoby powielenie uzasadnienia napisanego wcześniej przez Sąd.
    Zażależnie złożył w sumie najmniejszy wierzyciel, gdzie dług to około 2tys. złotych. Wiem, że to nie ma znaczenia i zażalenia składają mniejsi wierzyciele…

adw. Michał Hajduk
    Administrator

Najlepiej złożyć odpowiedź, zwłaszcza jeżeli wierzyciel przedstawia nowe argumenty, do których sąd w skarżonym postanowieniu się nie odniósł. Najbezpieczniej jest donieść się do każdego argumentu. Niemniej nie ma takiego obowiązku.

corda123
    Uczestnik

@michalhajduk Panie Mecenasie, mam pytanie. Zostało wyznaczone u mnie posiedzenie niejawne w sądzie II Instancji. Czy to w praktyce na tej rozprawie ma miejsce podtrzymanie / odrzucenie zażalenia wierzyciela?

mhw1259
    Uczestnik

Ja złożyłem odpowiedź na zażalenie i zrobiłem tak jak napisała Mecenas, tym bardziej że sam miałem wątpliwości co do uzasadnienia sądu

adw. Michał Hajduk
    Administrator

@corda123
    Zażalenia rozpoznawane są zawsze na posiedzeniach niejawnych. Niemniej na posiedzeniach niejawnych wydawane są również inne rozstrzygnięcia.

Przeglądasz 5 wpisów - od 1 do 5 (z 5)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.