Kredyt hipoteczny BK2 po upadłości konsumenckiej

Forum Fora Życie po zakończeniu upadłości konsumenckiej Kredyt hipoteczny BK2 po upadłości konsumenckiej

Przeglądasz 5 wpisów - od 16 do 20 (z 20)
  • Autor
    Wpisy
    march100@wp.pl
    Uczestnik

Kartę dostałem w banku BNP Paribas. Najniższy limit 2000 zł. Jak chciałem sprawdzić czy będzie możliwość podnieść limit o 5 tys. zł to już była odmowa. Jednak dobre i to w budowaniu punktacji, bo obecnie jej jeszcze w BIKu nie mam.

Jeden z doradców kredytowych, który zaciągał informacji w bankach odnośnie kredytu hipotecznego po upadłości, dowiedział się, że bank PKO BP albo Pekao SA (nie pamiętam, który) pozwala na kredyt hipoteczny po upadłości, ale musi minąć 5 lat od jej ogłoszenia. Jak jest w praktyce to nie wiadomo, póki się nie spróbuje złożyć wniosku.

Gaiuss999
    Uczestnik

Wreszcie jakąś użyteczna informacja. Jak ktoś może potwierdzić było by genialnie. Ja juz koncze spłacać Psw. Wiec za 3 lata mógłbym podchodzić do kredytu hipotecznego? Brzmi bardzo dobrze.

Gaiuss999
    Uczestnik

Wreszcie jakąś użyteczna informacja. Jak ktoś może potwierdzić było by genialnie. Ja juz koncze spłacać Psw. Wiec za 3 lata mógłbym podchodzić do kredytu hipotecznego? Brzmi bardzo dobrze.

march100@wp.pl
    Uczestnik

Teoretycznie tak, ale jak jest w praktyce to nie wiem.

W Pekao SA wniosek o kredyt hipoteczny zawiera oświadczenie:
    Oświadczam, że:
    .☑ W ciągu ostatnich 5 lat nie złożyłem/-am wniosku o ogłoszenie upadłości i nie ogłoszono wobec mnie upadłości
    .☐ W ciągu ostatnich 5 lat złożyłem/-am wniosek o ogłoszenie upadłości lub ogłoszono wobec mnie upadłość

Konsultowałem mój przypadek z kilkoma doradcami kredytowymi, którzy zaciągali informacji w poszczególnych bankach i sytuacja wygląda tak:

Alior – głoszenie upadłości konsumenckiej stanowi kryterium odrzucenia wniosku. Bank nie ujawnia informacji jaki okres wstecz historii BIK jest brany pod uwagę do analizy kredytowej.

BNP Paribas – musi minąć 10 lat od momentu ogłoszenia upadłości konsumenckiej. Można próbować procesować wniosek w drodze odstępstwa z dokładnym uzasadnieniem powodu, najlepiej popartym jakiś dokumentami, ale w takim przypadku decyzja będzie podejmowana indywidualnie w departamencie ryzyka.

ING – nie udziela zobowiązań, jeżeli wobec któregokolwiek uczestnika wniosku została ogłoszona upadłość konsumencka.

mBank – nie będzie możn ubiegać się o kredyt hipoteczny w mBanku ze względu na upadłość konsumencką. Jest to jedno z wykluczeń, zgodnie z instrukcją kredytową:
    „Klient nie może uczestniczyć w transakcji kredytowej jeśli mBank uzyska którąkolwiek z informacji:
    1/ sąd ogłosił upadłość konsumencką klienta,
    2/ klient złożył wniosek o ogłoszenie przez sąd upadłości konsumenckiej,
    3/ klient niewłaściwie reguluje/regulował swoje zobowiązania finansowe wobec banków lub innych podmiotów (na podstawie danych z biura informacji gospodarczej, np. KRD, InfoMonitor, ERIF) – obszar uznaniowy.”

Millenium – istotne, jakie oznaczenie występuje w BIK w polu „Status Upadłości Konsumenckiej” w Segmencie Uwag i Ostrzeżeń.
    Informacja o upadłości konsumenckiej jest widoczna w BIK przez 10 lat od momentu ogłoszenia. Jeśli informacja jeszcze jest w raporcie w BIK, uzyskanie kredytu nie będzie możliwe.

PKO BP – upadłość konsumencka – kredyt niezaakceptowany.

Santander – możliwość oceny kredytowania dopiero po zarejestrowaniu wniosku o wstępne warunki.

Konkluzja jest raczej taka, że im więcej czasu minie od momentu ogłoszenia upadłości tym szanse są większe. Minimum 5 lat, a najlepiej 10 z wyczyszczonym wpisem w BIKu o ogłoszonej upadłości konsumenckiej.

Korki8877
    Uczestnik

No dokładnie . Fajnie że zglebiles temat. Ja dopiero za miesiąc mam ustalanie psw po starych zasadach..ale jakbym mógł za 10 lat starać się o kredyt hipoteczny to byłaby bajka. Czyli w Pekao z żubrem możliwy jest kredyt po 5 latach

Przeglądasz 5 wpisów - od 16 do 20 (z 20)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.