Teoretycznie tak, ale jak jest w praktyce to nie wiem.
W Pekao SA wniosek o kredyt hipoteczny zawiera oświadczenie:
Oświadczam, że:
.☑ W ciągu ostatnich 5 lat nie złożyłem/-am wniosku o ogłoszenie upadłości i nie ogłoszono wobec mnie upadłości
.☐ W ciągu ostatnich 5 lat złożyłem/-am wniosek o ogłoszenie upadłości lub ogłoszono wobec mnie upadłość
Konsultowałem mój przypadek z kilkoma doradcami kredytowymi, którzy zaciągali informacji w poszczególnych bankach i sytuacja wygląda tak:
Alior – głoszenie upadłości konsumenckiej stanowi kryterium odrzucenia wniosku. Bank nie ujawnia informacji jaki okres wstecz historii BIK jest brany pod uwagę do analizy kredytowej.
BNP Paribas – musi minąć 10 lat od momentu ogłoszenia upadłości konsumenckiej. Można próbować procesować wniosek w drodze odstępstwa z dokładnym uzasadnieniem powodu, najlepiej popartym jakiś dokumentami, ale w takim przypadku decyzja będzie podejmowana indywidualnie w departamencie ryzyka.
ING – nie udziela zobowiązań, jeżeli wobec któregokolwiek uczestnika wniosku została ogłoszona upadłość konsumencka.
mBank – nie będzie możn ubiegać się o kredyt hipoteczny w mBanku ze względu na upadłość konsumencką. Jest to jedno z wykluczeń, zgodnie z instrukcją kredytową:
„Klient nie może uczestniczyć w transakcji kredytowej jeśli mBank uzyska którąkolwiek z informacji:
1/ sąd ogłosił upadłość konsumencką klienta,
2/ klient złożył wniosek o ogłoszenie przez sąd upadłości konsumenckiej,
3/ klient niewłaściwie reguluje/regulował swoje zobowiązania finansowe wobec banków lub innych podmiotów (na podstawie danych z biura informacji gospodarczej, np. KRD, InfoMonitor, ERIF) – obszar uznaniowy.”
Millenium – istotne, jakie oznaczenie występuje w BIK w polu „Status Upadłości Konsumenckiej” w Segmencie Uwag i Ostrzeżeń.
Informacja o upadłości konsumenckiej jest widoczna w BIK przez 10 lat od momentu ogłoszenia. Jeśli informacja jeszcze jest w raporcie w BIK, uzyskanie kredytu nie będzie możliwe.
PKO BP – upadłość konsumencka – kredyt niezaakceptowany.
Santander – możliwość oceny kredytowania dopiero po zarejestrowaniu wniosku o wstępne warunki.
Konkluzja jest raczej taka, że im więcej czasu minie od momentu ogłoszenia upadłości tym szanse są większe. Minimum 5 lat, a najlepiej 10 z wyczyszczonym wpisem w BIKu o ogłoszonej upadłości konsumenckiej.