Ile zabierze syndyk?

Forum Fora Upadłość konsumencka – pytania Ile zabierze syndyk?

Przeglądasz 14 wpisów - od 1 do 14 (z 14)
  • Autor
    Wpisy
    kasia1351
    Uczestnik

Witam,
    moje wynagrodzenie w tej chwili to 3610zł netto, jestem w ciąży i za kilka miesięcy pójdę na urlop macierzyński. Dostanę więc 80% wynagordzenia. Będzie to ok 2800zł. Ile z tej kwoty pobierze syndyk na poczet zadłużenia? Nie mam majątku, mieszkam z partnerem, który nie wie, że planuję złożyć wniosek o upadłość.

Anonim
    Nieaktywne

Złożyłaś wniosek o upadłość, teraz czekasz na postanowienie i do tej pory nie zaznajomiłaś się z najważniejszymi kwestiami dot. upadłości? Słabe to trochę.

kasia1351
    Uczestnik

Nie złożyłam wniosku. Napisałam w poście, że planuję to zrobić.

kasia1351
    Uczestnik

Nie złożyłam jeszcze wniosku., Jest o tym mowa w poście…

Anonim
    Nieaktywne

Z tego co się orientuję to kwota wolna od potrąceń w 2021 roku to 2800 zł brutto. Zatem wszystko powyżej może zabrać syndyk. Piszę może, bo chyba na nowych zasadach nie koniecznie musi tyle zabierać jeśli sytuacja życiowa upadłego jest trudna. Na pewno nie zabierze więcej. Nie szedłem wg nowych zasad więc się tym już tak bardzo nie interesowałem.
    Warto zajrzeć na bloga Pana Mecenasa, można się sporo ciekawych i ważnych rzeczy dowiedzieć.

Anonim
    Nieaktywne
    Anonim
    Nieaktywne
    Anonim
    Nieaktywne
    Karolina89
    Uczestnik

Dzień bdobry. Chciałabym się dowiedzieć ponieważ mam ogłoszoną upadłość konsumencką jestem współwłaścicielem samochodu. Właścicielem samochodu jest mój były partner mnie dopisał jako współwłaściciela po to abym w przyszłości mogła płacić niższe OC. Teraz pytanie czy syndyk ten samochód nam zabierze? Były partner nie zgadza się na sprzedaż samochodu gdyż jest mu potrzebny do pracy mieszka poza Bydgoszczą. Samochód jest niewielkiej wartości ma widoczne uszkodzenia. Wart mniej więcej 4000 tys złotych.

Karolina89
    Uczestnik

Bardzo proszę o pomoc, czy na prawdę nikt nic nie wie na ten temat?

Anonim
    Nieaktywne

Nie mam doświadczenia w podobnej sytuacji, ale skoro jesteś współwłaścicielem to Twój udział może być włączony do masy upadłościowej. Główna decyzja należy do Syndyka, bo z uwagi na niewielką wartość przedmiotu może zrezygnować z jego włączenia. Chyba też istnieje możliwość złożenia przez Ciebie wniosku o wyłączenie z masy (jeśli Syndyk to uwzględni).

Karolina89
    Uczestnik

Dziękuję. Wczoraj Syndyk dzwonił że składa wniosek do sądu o wyłączenie samochodu z masy upadłości. Nawet nie prosiłam sam zaproponował.

Anonim
    Nieaktywne

Pani Kasiu no niestety z mojego doświadczenia wiem że syndyk zabierze wszystkie pieniądze z wynagrodzenia to co jest ponad 2100 netto. Wiem bo nie tak dawno to wszystko przeszłam i zaczęłam spłacać moich wierzycieli. Więc jak masz jakieś pytania to pytaj co będę wiedział chętnie odpowiem i pomogę jak tylko będę mogła. Pozdrawiam.

Anonim
    Nieaktywne

Jeśli zarobki są jednak nieco wyższe to tylko i aż 50% Syndyk zajmie, co może oznaczać, że zostawi znacznie więcej niż wspomniane 2100 netto (nie uwzględniając osób z zasądzonymi alimentami) 😉

Przeglądasz 14 wpisów - od 1 do 14 (z 14)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.