Długie działanie syndyka

Forum Fora Po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej Długie działanie syndyka

Przeglądasz 8 wpisów - od 1 do 8 (z 8)
  • Autor
    Wpisy
    kenziak12
    Uczestnik

Witam,

Jestem już po ogłoszonej upadłości konsumenckiej w styczniu 2021 w Warszawie. Zaraz będzie mijało półtora roku od ogłoszenia upadłości konsumenckiej, a syndyk w dalszym ciągu nie wysłał PSW do sądu. Tłumaczy się powolnym działaniem komorników i „takie jest prawo”.
    W lipcu wysłałem wniosek o zwiększenie kwoty wolnej od zajęcia, sąd dopiero w lutym 2022 roku oddalił mój wniosek.
    Upadłość zamiast pomóc w oddłużeniu powoduje, że nie starcza mi środków na życie i zadłużam się u znajomych osób.
    Czy ktoś z forum jest w stanie znaleźć wyjście z tej sytuacji i czy jest możliwość w jakiś sposób przyśpieszenia całego tego procesu/zmiany syndyka? Zastanawiam się, czy jest też sens zmieniać syndyka, bo projekt syndyk wysłał mi w lutym 2022, ale od tego czasu ciągle wstrzymuje się z wysłaniem jego do sądu. Prosiłbym o porady, co mogę zrobić w tej sytuacji.
    Dziękuje i pozdrawiam

tomek001
    Uczestnik

podobne wrazenie odnioslem gdy trwalo moje postepowanie upadlosciowe, jakoby syndyk sie ociagal z niektorymi sprawami. Uzbroj sie w cierpliwosc jeszcze te pare miesiecy, jak juz syndyk wysle projekt planu splat to trzymaj kciuk za szybka rozprawe i brak zazalen na postanowienie i to tyle.

Snajper
    Uczestnik

Witam co oznacza na portalu sądowym
    oddalenie wniosku na podstawie art. 63 ust. 1 c PU w ubiegłym roku pisałem wniosek o wyłącznie dochodów z masy upadłościowej syndyk był na nie pisał o oddalenie czyli mam rozumieć że sąd oddalił mój wniosek? Masakra z tymi sądami październik 2021wyslalem wniosek a dziś oddalenie 😡

Anonim
    Nieaktywne

U mnie trwało to 5 lat dopiero ruszyło się jak napisałam do ministerstwa sprawiedliwości…

Anonim
    Nieaktywne

Jakiego syndyka mieliście w Warszawie? Może panią APS z Lublina lub Białegostoku?

kenziak12
    Uczestnik

Nie wiem, czy mogę podawać pełne imię i nazwisko, ale ja mam Pana Mateusza S.

Odświeże temat. Mam ustalony termin rozprawy na końcówkę września. Mam kilka pytań odnośnie samej rozprawy i co po niej.
    Jako sędziego mam wyznaczonego Pana Tomasza P.

Jak wygląda sama rozprawa? Ktoś już jest po rozprawie u tego Sędziego? Czy PSW będzie orzeczony na rozprawie czy dopiero jakiś czas po?

Jak wygląda sprawa zdjęcia zajęcia syndyka z konta? Rozmawiałem dzisiaj z Syndykiem i poinformował mnie on, że z konta zejdzie dopiero po jakiś 2 msc od uprawomocnienia się wyroku. Czy może tak zrobić? Czy nie powinien zlikwidować zajęcia w momencie uprawomocnienia się wyroku, czyli po 7 dniach od rozprawy- jeżeli PSW zostanie ustalone na rozprawie. Proszę o Wasze opinie. Dodam, że współpracowałem z Syndykiem i wzorowo wywiązywałem się z jego poleceń.

Anonim
    Nieaktywne

Uprawomocnienie po 7 dniach owszem pod warunkiem, że nikt z wierzycieli nie zażąda uzasadnienia postanowienia. Czyli powiedzmy przy dobrych wiatrach ok 3 tygodniach powinno być prawomocne. Tak mi powiedział sędzia na rozprawie.
    Ja też byłem foliowany do sędziego Tomasza P a na sprawie był inny sędzia.
    Jeżeli chodzi o psw to na rozprawie się dowiedxiałem jak długo i po ile będę płacić.

kenziak12
    Uczestnik

Jestem już po rozprawie, poszło po mojej myśli, w końcu koniec tego etapu 🙂 teraz tylko czekam na pisma końcowe 🙂

Przeglądasz 8 wpisów - od 1 do 8 (z 8)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.